Tillgänglig opera för alla med digital lösning

Kungliga Operan har i samarbete med HiQ utvecklat en app med möjlighet att via hörlurarna till telefonen få den översatta texten uppläst. Det går även att välja ett kommentatorsspår där föreställningen kan syntolkas.Lanseringen sker under föreställningen av Leoš Janáčeks känsloladdade opera Jenůfa. 

Den digitala lösningen är diskret och enkel att använda för alla – inte bara för de med synnedsättning eller till exempel dyslexi.

Operans app ska göra det enklare för människor med läs- och koncentrationssvårigheter att njuta av opera och balett samtidigt som lösningen också går i linje med statens regleringsbrev för Operan om ”att sträva efter att nå nya publikgrupper och på olika sätt öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning”. Toppen!

Operan Jenůfa är först ut och på sikt kommer det även att erbjuda fler föreställningar med detta hjälpmedel till vår publik.

Projektet är genomfört tillsammans med HiQ och Dogood AB tack vare ekonomiskt bidrag från Post- och Telestyrelsens (PTS) Innovation för alla som Operan vann hösten 2016. Appen kan endast användas i samband med föreställningen. 

/ Redaktör Zandra

Bild copyright: HiQ 

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment