Månadens boktips- Därför hoppar jag- en pojkes röst från autismens tysta rum” av Naoki Higashida

Denna månad vill jag tipsa er om boken ”Därför hoppar jag- en pojkes röst från autismens tysta rum”

av Naoki Higashida.

I boken ”Därför hoppar jag” förklarar och besvarar Naoki Higashida, en japansk 13-åring pojke med diagnosen autism, hur han upplever världen runt omkring sig och varför han och andra barn med autism gör som de gör i olika situationer.

Naoki föddes i Japan 1992 och gick fortfarande på högstadiet när boken kom ut. Naokis autism är så grav att han knappt alls kan kommunicera med tal, men tack vare en envis lärare och sin egen ihärdighet lärde han sig att bokstavera ord med hjälp av ett rutnät med tecken för alfabetet.

Nedan följer ett kort utdrag ur boken:

Varför ställer du samma fråga om och om igen?

Det stämmer att jag alltid frågar samma saker. ”Vad är det för dag idag” eller ”Ska jag gå till skolan imorgon?” Sådana enkla saker frågar jag om och om igen. Jag upprepar inte frågan för att jag inte har förstått- faktum är att medan jag pratar så vet jag mycket väl att jag har fattat.

Varför gör jag sådär? För att jag glömmer så fort vad jag hörde. Inuti mitt huvud är det egentligen ingen större skillnad mellan sådant som jag just hört och sådant som jag fick höra för väldigt länge sedan. Mitt minne är som en massa prickar. Jag håller hela tiden på med att ”plocka ihop” de där prickarna- och frågar igen- så att jag kan komma tillbaka till det där minnet prickarna föreställer…

 Boken ”Därför hoppar jag” är så mycket mer än bara en källa till information, den visar att inuti den till synes ”hjälplösa”, tysta, autistiska kroppen finns ett intellekt som är lika nyfiket, nyanserat och komplext som ditt eller mitt.

”Därför hoppar jag” gav mig inte bara en fantastisk inblick i en värld jag aldrig tidigare skådat, utan också ett helt nytt perspektiv på mänskligheten.

Bokinfo:

”Därför hoppar jag-  en pojkes röst från autismens tysta rum” av Naoki Higashida, förord David Mitchell, Wahlstöm och Widstrand 2013.

/Zandra Fritidsinfo

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment