Fritidsinfo tar pulsen på tillgängligheten i Goa, Candolim, Indien

Att resa till varmare breddgrader, där tillgängligheten inte liknar den i Sverige, kan för många kännas svårt när du använder rullstol, läskigt och kanske till och med omöjligt. Som inspiration till alla våra ressugna läsare kommer därför en exklusiv intervju med globetrotter och resvana, Cecilia 33 år, från Västerås.

Cecilia har besökt många platser i världen, bland annat Thailand, Dominikanska republiken, Sankt Barth, Milano, Kalifornien, Indien Kerala och nu Indien Goa. I intervjun delar hon med sig av sina bästa ”reserulle-tips” och annat bra att veta.

1. Hur tänker du när du väljer ett nytt resmål?

– Det första jag gör är att fundera på vart jag skulle vilja resa, samt vilken sorts semester jag vill ha; aktiv, lugn, vågad, bekväm, förutsägbar etc. Är jag t ex sugen på att bergsvandra i alperna funderar jag på hur det skulle fungera rent praktiskt att göra på ett ”annat sätt”. Hur bekvämt kommer det att bli? Är jag beredd att lämna permobilen hemma? Eller vill jag hellre åka till Teneriffa där jag varit många gånger och redan innan vet att det kommer fungera bra och vara bekvämt? Utifrån de frågeställningarna och dagsläget väljer jag sedan mitt nya eller tidigare beprövade resmål.

2. Hur ska man gå tillväga när man bokar resan så att allt blir rätt? Hur har det fungerat för dig?

– När jag väl bestämt mig för ett resmål och typ av resa kontaktar jag en resebyrå som jag träffat och pratat med in live. Viktigt är att man får en resebyrå som är villig att hjälpa till med boknings-processen som bl.a innefattar research kring tillgängliga hotell, bokning av transfer, godkännande av specialbagage, rullstol och permobil osv. Alternativt att man pratar med någon som redan varit där på plats och vet att det fungerar rent praktiskt. Jag är t.ex. med i en facebook-grupp där man kan delge varandra rese-tips och få tips på tillgänglighetsanpassade hotell och utflykter. Toppen!

För mig har det aldrig varit problem med själva resebyrån, de har alltid varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma, men däremot har det varit krångligare med de stora resebolagen med t.ex. bokning av transfer och research kring tillgänglighet och handikappanpassade hotell. För resan till Goa använde jag mig av Apollo och det var mycket struliga och sega med att ge besked om handikappanpassade hotell och rum. Jag fick inte heller något besked från flygbolaget angående godkännande av att ta med hjälpmedel. Tillslut bokade jag resan ändå.

Förut ville jag veta exakt hur allt skulle gå till, se bilder på hur det såg ut när det kom till hotell och hotellrum, badrum etc. men nu när jag blivit mer resvan vet jag att det inte spelar någon roll för man vet ändå inte hur det ser ut förrän man är fysiskt på plats. Så numera tänker jag bara att det får lösa sig på plats helt enkelt.

3. Vad är viktigt att tänka på innan man åker?

– Börja planera din resa i god tid innan du tänker åka, det kan ta lång tid att få alla bitar på plats.

Glöm inte att kolla strömstyrka och strömuttaget för laddning av t ex permobil och mobil, det skiljer sig åt i olika länder. Skulle det vara annorlunda strömstyrka går det att låna laddaruttag av permobil eller hjälpmedelcenter.

Var också noga med att paketera hjälpmedel, permobil, rullstol ordentlig innan incheckning. Ta bort allt löst så som; nackstöd, fotplattor, armstöd och plasta in joysticken etc. De är inte särskilt varsamma med bagaget.

4. Kostar det extra att ta med hjälpmedel och rullstol/permobil? Hur checkar man in dem?

– Nej, det kostar inget extra, men alla hjälpmedel måste vara godkända av flygbolaget, man måste ange vikt och mått och typ av batteri. Allt checkas in som specialbagage. Det är också gratis att checka in en extra resväska om den innehåller hjälpmedel.

5. Hur gör du för att inte behöva gå på toaletten på flygplanet?

– Jag dricker inget vätskedrivande innan och under resan, bara lite vatten. Men de allra flesta flygplan har en smal stol som går att köra i den smala gången till toaletten om det blir akut. Man kan även be om att få en plats nära toaletten när man bokar.

6. Varför valde du att åka till Goa, Indien?

– Jag ville tillbaka till Indien! Jag ville ha varmt, vara nära vattnet och tillbaka till den härliga kulturen. Sedan är det många turister som åker till Goa och därför finns det stora hotell som t ex ofta har ramper för städvagnar etc. och då brukar också tillgängligheten i regel vara bättre. Jag ville också testa hur det skulle fungera rent praktiskt igen med Indien, lite som utmaning, därför valde jag också att ta med assistenter som fysiskt skulle klara av en sådan sorts resa.

 7. Vad är dina bästa restips? Finns det några bra resehjälpmedel du kan tipsa om för t.ex. bad, lyft, tillgänglighet osv?

– ”Lätta- lyft” lyftsele/bärsele!! Utan ”Lätta lyft” bärsele skulle jag aldrig kunna resa lika bekvämt som jag gör. Bad ”Lätta-lyft” är perfekt för pool och havet. Den vanliga lätta lyften används till att t.ex. bli nedburen i båt, in i taxi osv.

Man kan även få låna en reselyft som går att packa ned, eller hyra en reselyft eller en bad-stol som går att packa ned.

8. Är du aldrig rädd eller orolig för att något ska gå snett? Att permobilen eller rullstolen ska försvinna? 

–  Jo, men jag tänker att det är inget jag kan göra något åt, händer det så händer det, men därför har jag också alltid med mig manuell rullstol.

Reselyften gick sönder en gång, vilket gjorde allt mer krångligt. Men allt går med lite vilja. Eftersom jag aldrig kan vara helt säker eller veta att det ska fungera så brukar jag försöka att inte planera in så mycket aktiviteter förrän jag kommer fram och ser hur läget är.

9. Vad tycker du om Goa, vad är det bästa vs sämst?

– Bästa: Kulturen, öppenheten och den genuina hjälpsamheten! Att de fixar saker utan att de är krångligt eller konstigt. Sedan gillar jag värmen, maten och massagen.

Sämsta: Otillgängligheten, höga trottoarer, dåligt anpassade stränder osv.

10. Vad är ditt bästa vs värsta reseminne?

– Bästa: Resan till USA. Allt är enkelt och tillgängligt i USA, jag kunde t ex hyra en anpassad bil som gick att köra in permobil i. Alla restauranger och toaletter är tillgänglighetsanpassade. Det kändes som jag reste på lika villkor som alla andra.

Sämsta: Mellanlandningen i USA samt, inrikesflyget! Allt krånglade, vi fick inte gå in först, som alltid annars, utan sist och skulle trängas med alla. De var inte särskilt hjälpsamma utan nästan nonchalanta, det var trångt och vi fick knappt plats med handbagaget. Så ska du resa till USA, välj direktflyg eller mellanlandning i Europa.

11. Vart vill du resa nästa gång?

–  Himalaya! Eller norra Indien och bo på ett Ashram, en resa med mer natur och inte samma fokus på sol och bad. 

Har du gjort en resa nyligen och vill dela med dig av din upplevelse? Maila då till: zandra@fritidsinfo.se

 / Redaktör Zandra

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment