Är det ens möjligt kanske många tänker? Jodå det fungerar alldeles utmärkt, men det krävs en smula extra planering, mod, vilja och assistenter med ”god” fysik.

Som ni redan vet befinner jag mig, Fritidsinfos redaktör, just nu i Candolim, Goa sedan någon vecka tillbaka.

Som bästa resesällskap har jag min kusin som på denna resa har med sig både manuell rullstol och permobil, en intervju med henne kommer i ett senare blogginlägg. Där delger hon er sina hetaste tips på vad som är bra att tänka på när man reser med rullstol/permobil, varför hon valde att åka till Indien osv.

 Men nu en liten rapportering från fantastiska Candolim, Goa:

Det är inte svårt att förstå hur Walt Disney fick sin inspiration till Djungelboken efter ett besök i Candolim, Goa. Här blandas stadsliv med tät djungel, palmer, lianer och heliga kossor som går helt fritt på gatorna och orsakar en och annan trafikstockning.

Just nu är det, efter en längre tids regnperiod, riktigt varmt och härligt i paradiset Candolim. Det är nästan 37 grader i skuggan, så ett dopp i det salta havet svalkar skönt för både kropp och själ. Törsten släcks med färska kokosnötter som går att köpa på stranden för en billig penning.

Högsäsongen (dec-april) har inte gjort sitt intåg riktigt ännu så just nu är det förhållandevis lugnt. Atmosfären vid Candolim beach är dock redan väldigt ”turistigt”, vilket innebär att man blir ”uppvaktad” av ett gäng försäljare när man ska välja solstol och strandhak, men när man väl gjort det lugnar det ner sig en smula =P.

Vid Candolim beach är det också en ganska lång sandstrandsbit ner till solstolarna vilket gör det svårt att använda rullstol eller permobil, så någon form av ”bärhjälp” är nödvändig. Vi använder oss av en bärsele som heter ” Lätta lyft” och som bärs av två personer.

Är man sugen på en lite mindre turistig strand ska man istället åka till Palolem Beach, en paradisoas med mycket palmer och grönska ca 2h med bil från Candolim. På Palolem Beach är det färre turister, tystare och mer hårt packad sand, vilket gör det enklare att ta sig ner till stranden och solstolarna med manuell rullstol. Inte världens bekvämaste solstolar kanske, men det fungerar någon eller några timmar beroende på hur tålig man är.

De flesta indier är mycket hjälpsamma, service-minded och lösningsorienterande. Det var t ex inga konstigheter att bygga en specialgjord ramp på hotellet ( Whispering Palm Bech Resort) för att vi lättare skulle kunna ta oss ner till poolområdet och ut på Hotellets uterestaurang. Tummen upp för det!

Trafiken är väldigt tät och aggressiv här. Indierna åker sicksack med sina vespor och mopeder och tutar i tid och otid så det gäller att se upp. Kossor, som är heliga i Indien, promenerar runt helt fritt på gatorna, tillsammans med många hemlösa, men snälla och lekfulla hundar. Tillgängligheten är inte som i Sverige, det är höga trottoarer och risiga vägar, men det har ändå fungerat bra med permobil på de ”större vägarna”.

På utflykterna (som vårt besök på den lokala marknaden) har det dock varit för trång och ojämn väg så där har vi använt manuell rullstol. Även i huvudstaden Panaji var det dåliga trottoarer och vägar.

Bästa sättet att ta sig fram ”bekvämt” till olika utflyktställen är med egen taxi, både billigt och smidigt. Vi har numera ”våran egen” taxichaufför som tar oss till olika platser, väntar där, och sedan skjutsar hem oss när vi är klara. Perfekt! Glöm dock inte att göra upp om priset innan.

Vi är supernöjda med resan hitintills. Slut på rapportering för denna gång nu dags för lite sömn (Goa ligger 4h före i tid)

/ Redaktör Zandra

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment